Thema-weken/feestweken

De VVE-thema’s proberen wij aan te passen naar de jaargetijden en feesten en gebruiken zoals wij deze kennen binnen de Villa. De ruimtes worden, zoveel mogelijk samen met de kinderen, aangekleed met materialen die passen bij de thema’s. Ook de activiteiten worden afgestemd op de thema’s, zoals de liedjes die gezongen worden en de knutselwerkjes die worden gemaakt, maar ook de boekjes die worden voorgelezen.

Met Sinterklaas mogen de kindjes hun schoentje zetten en uithalen! Dit wordt ondernomen door een gehele week hier aandacht aan te besteden. Op deze manier krijgen alle kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan alle activiteiten.

 

De thema's waarmee wij werken binnen Villa Kakelbont zijn hierna weergegeven. Hiermee dienen wij op te merken dat de activiteiten binnen de thema’s zullen variëren.

Thema

Activiteit

Thema Winter

Kindjes leren wat er allemaal hoort bij winter. Sneeuw is niet altijd meer in de winter, toch vertellen we over het koudere weer, sneeuw en ijs.

Carnaval

Kindjes komen verkleed naar Villa waar slingers,

carnavalsmuziek, ballonnen zijn en als lunch poffertjes!

Thema:bijv.

Eigen lichaam/ wonen

Op kinderlijke wijze wordt uitleg gegeven over het

eigen lichaam. Boekjes van de bibliotheek met liedjes

(hoofd, schouder, knie en teen.), knutselen.

Dit thema wordt afgewisseld met het thema wonen, waarin de kinderen mogen vertellen over hun huis, foto’s worden meegenomen, maar ook kijken we met de kinderen wat er allemaal in een huis staat. We gaan samen met de kinderen naar buiten om verschillende huizen te bekijken.

Pasen/ thema lente

Het thema lente spreekt tot de verbeelding: van jonge dieren in de wei, tot al wat warmere dagen, maar ook nog echt koude dagen.

Rond Pasen is een leidster verkleed als paashaas. De kindjes mogen de verstopte paaseitjes zoeken en in de mand doen. Er worden tosti’s met een eitje gegeten!

Moeder/Vaderdag

Kinderen maken knutselwerkje voor papa en mama

Thema:bijv.

Familie/ verkeer

Kindjes krijgen uitleg over het verkeer, spelen er

spelletjes mee en knutselen.

Dit thema wordt afgewisseld met het thema Familie. Kinderen mogen vertellen over papa, mama, opa, oma, broetjes en zusjes etc.

 

Thema: zomerkriebels

Zomerfeestweek Thema: welkom

Week voor de zomervakantie: de Villa is veranderd in een strand en zee. We lunchen met een buffetje van lekkere dingen als een knakworstje, tomaatjes en komkommer, plakjes kaas. De kinderen mogen in een ballenbad en als het weer het toelaat lekker met water spelen.

Nationale voorleesweek

Opa’s en oma’s lezen voor op de Villa in de groep van hun kleinkind (alleen peutergroep)

Dierendag/ thema herfst

We praten met de kinderen over wat er allemaal gebeurd in de herfst, het verkleuren van de blaadjes aan de bomen en dan het afvallen van het blad. Samen ruimen we de blaadjes op van de buitenspeelplaatsen. We kijken naar de spinnetjes die een mooi web maken.

Sinterklaas-week

(thema Feest)

- schoen zetten

- schoen uithalen

Kindjes zijn verkleed als sint en piet. De kindjes mogen

hun schoen zetten bij een gezellige “nep”-open haard en krijgen een kadootje. We doen aan pietengym en alle kinderen krijgen een pietendiploma.

 

Feestweek Kerstmis (thema Feest)

 

 

Kerstspel; kindjes zijn verkleed als Jozef en Maria. Spelen een kerstspel. Kindjes krijgen lekkere worstenbroodjes en kerstkoekjes te eten. Samen sluiten we het jaar gezellig af voor een heerlijke kerstvakantie.