Themagericht werken en feestweken

De thema’s proberen wij aan te passen naar de jaargetijden en feesten en gebruiken zoals wij deze kennen binnen de Villa. De ruimtes worden, zoveel mogelijk samen met de kinderen, aangekleed met materialen die passen bij de thema’s. Ook de activiteiten worden afgestemd op de thema’s, zoals de liedjes die gezongen worden en de knutselwerkjes die worden gemaakt, maar ook de boekjes die worden voorgelezen. In het Eiland, onze binnenspeelruimte, worden grotere activiteiten ondernomen. Deze ruimte wordt uitbundig versierd en ingericht rondom thema's. 

Er zijn een aantal vaste terugkerende thema's. U kunt hierbij denken aan het thema lente, zomer, herfst en winter en de feestdagen. De thema's worden zo breed mogelijk uitgewerkt. U kunt hierbij denken aan: wat trek ik aan in de zomer, en wat in de winter. Het kan gaan over de vallende blaadjes in de herfst en de veranderende kleuren, of de lente als het 's morgens nog wel eens heel koud kan zijn en in de middag al korte-broeken-weer.

Binnen de Villa vieren we ook andere feesten dan alleen de verjaardagen. We kennen verschillende feestweken. 

In de carnavalsweek mogen alle kinderen een hele week verkleed naar de Villa komen. Er wordt gedanst en met serpentines gegooid en tussen de middag worden poffertjes gegeten.

In de paasweek, vieren we de hele week Pasen. Er wordt geknutseld rond het thema en er worden paaseieren gezocht. Soms komt wel eens de paashaas langs! Er wordt gesnoept van paaskoekjes een tosti en eieren. 

in de laatste week voor onze zomersluiting vieren we de zomer. Natuurlijk hoort hier waterpret bij, maar als het weer tegenzit, zijn er altijd nog de ballenbakken. Hierin kunnen de kinderen zwemmen tussen de ballen. Tussen de middag is er een zomerse lunch. En natuurlijk zijn er ijsjes voor als het echt heel erg warm is buiten.

Met Sinterklaas mogen de kindjes een hele week hun schoentje zetten en in de feestweek uithalen! Zo kunnen alle kinderen meedoen. In de feestweek rond Sinterklaas, komt Sinterklaas langs om de schoentjes te vullen en cadeautjes te brengen. Er wordt gedanst op sinterklaasmuziek en de kinderen kunnen zich verkleden als Sinterklaas of een pietje.

Ook Kerst vieren wij bij de Villa. We doen dit in de week voordat de Villa de deuren sluit voor de kerstvakantie. kinderen zijn verkleed als Jozef en Maria en spelen het kerstspel. Tijdens de lunch is er voor alle kinderen worstenbrood en na het fruit in de ochtend krijgen de kinderen een kerstkoekjes. Samen sluiten we het jaar gezellig af voor een heerlijke kerstvakantie.

Naast deze vaste thema's zijn er ook nog enkele thema's die aan bod kunnen komen. U kunt hierbij denken aan "het eigen lichaam" waarbij de kinderen meer over het of zelfs hun lichaam.

Er kan ook gewerkt worden met het thema wonen, waarin de kinderen mogen vertellen over hun huis, foto’s worden meegenomen, maar ook kijken we met de kinderen wat er allemaal in een huis staat. We gaan samen met de kinderen naar buiten om verschillende huizen te bekijken.

In het thema "verkeer" krijgen de kinderen uitleg over het verkeer. We maken een mooi parcours op de speelplaats. De kinderen kunnen hierover fietsen, of lopen met bijvoorbeeld de poppenwagen, kruiwagen of een bal of hoepel. De kinderen krijgen uitleg over het verkeer, spelen er spelletjes mee en knutselen.

Dit thema wordt afgewisseld met het thema Familie. Kinderen mogen vertellen over papa, mama, opa, oma, broetjes en zusjes etc.

Natuurlijk worden Vader- en Moederdag niet overgeslagen, hoewel dit geen thema's zijn, schenken we hier wel aandacht aan.

Dit geldt ook voor de Nationale Voorleesweek in januari/februari. Een hele week nodigen wij opa's of oma's uit om een boekje voor te komen lezen in de groep van het kleinkind. Een gezellige week, waarvan zowel de grootouders als de kinderen genieten.

 Ook wordt aandacht besteed aan dierendag en de Kinderboekenweek in het najaar.