veilig slapen en inbakeren

Binnen Villa Kakelbont worden de richtlijnen rondom veilig slapen gehanteerd zoals veiligheid.nl dit omschrijft. Slapende kinderen worden voortdurend in de gaten gehouden. Ons protocol vindt u terug bij beleid en protocollen voor ouders.

Buikslapen

Het is bij Villa Kakelbont niet de gewoonte dat kinderen op hun buik slapen. Mocht uw kindje hier wel behoefte aan hebben dan kunt u dit bespreken tijdens het intake gesprek. Voorafgaand aan het intakegesprek ontvangt u van ons het formulier veilig slapen. Hierop kunt u eventuele speciale behoeften rondom het slapen van uw kind noteren. Ook een wijziging die hierop volgt (op welk moment dan ook) zal vastgelegd worden op een formulier. 

Inbakeren

Op ons kinderdagverblijf kan ook een baby’tje ingebakerd worden. Inbakeren is het inwikkelen van een kind in een speciale slaapzak, genaamd Puckababy, om de eigen bewegingen te beperken zodat het kind zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap. Ook hiervoor tekent u op de slaapovereenkomst. Inbakeren mag tót de leeftijd van 6 maanden.

Slaapkamers

Op de 1e verdieping bevinden zich de slaapkamers.

In alle rust kan uw kind hier zijn slaapje doen. In principe gebruikt iedere groep de eigen slaapkamers. Wij hebben gekozen voor meer ruimte binnen de peuterslaapkamers en daarom niet de keuze gemaakt voor hoogslapers (stapelbedden) binnen de slaapkamers. In de babygroep zijn wel hoogslapers aanwezig i.v.m. ergonomisch werken. 

Alle slaapkamers zijn voorzien van een observatiesysteem welke in de groepen te volgen zijn door middel van een monitor. Dit beeld laat in kleur de slaapkamers zien en is ook met geluid te volgen.

Om de slaapomgeving optimaal te hebben is er in januari 2013 airco aangelegd op de gehele bovenverdieping. Bij extreme warmte in de zomermaanden wordt de temperatuur ’s nachts teruggebracht naar 19 á 21 graden zodat alle kinderen heerlijk overdag hun slaapje kunnen doen. Ook als het niet warm is wordt het systeem gebruikt om te ventileren. Wij laten de kinderen slapen met de airco op ventilatiestand en luchten we de slaapkamers tussen de slaapmomenten door de deuren en/of ramen open te zetten. 

Bij warme dagen wordt de airco ook overdag gebruikt op de bovenverdieping. Bij alle groepen wordt in de ochtend de airco aangezet door de eerste PM'er die in deze groep start. De lüfting wordt dicht gedaan als de eerste kindjes naar bed gaan, ook als de airco eerder al wordt aangezet.  Wij letten erop dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter is dan 5 tot 6 graden. 

Ook als het niet warm is wordt het systeem gebruikt om te ventileren. Wij laten de kinderen slapen met de airco op een lage ventilatiestand en waar mogelijk luchten we de slaapkamers tussen de slaapmomenten door de deuren en/of ramen open te zetten. 

Stel het is buiten 25 graden, dan mag de airco op 20 graden worden gezet. Tegen de tijd dat de kinderen gaan slapen, zal de temperatuur in de slaapkamer verlaagd zijn tot 22 a 23 graden, maar zal de temperatuur in ieder geval niet lager dan 20 graden zijn.

Mocht het op de peuterslaapkamers na het slapen erg warm zijn en gaan er nog kinderen vanuit de groep Nielson in deze slaapkamers slapen, dan wordt de airco aangezet op de laagste ventilatiestand, zodat het ook voor deze kindjes weer prettig is om te gaan slapen. Als alle kinderen uit bed zijn, wordt de slaapkamer gelucht. De ramen worden open gezet en de airco wordt uitgezet.

Het volledige protocol met betrekking tot ventileren, verwarmen en verkoelen kunt u hier lezen.