Slapen

Op de 1e verdieping bevinden zich de slaapkamers.

In alle rust kan uw kind hier zijn slaapje doen. In principe gebruikt iedere groep de eigen slaapkamers. Wij hebben gekozen voor meer ruimte binnen de peuterslaapkamers en daarom niet de keuze gemaakt voor hoogslapers (stapelbedden) binnen de slaapkamers. In de babygroep zijn wel hoogslapers aanwezig i.v.m. ergonomisch werken. 

Alle slaapkamers zijn voorzien van een observatiesysteem welke in de groepen te volgen zijn door middel van een monitor. Dit beeld laat in kleur de slaapkamers zien en is ook met geluid te volgen.

Om de slaapomgeving optimaal te hebben is er in januari 2013 airco aangelegd op de gehele bovenverdieping. Bij extreme warmte in de zomermaanden wordt de temperatuur ’s nachts teruggebracht naar 19 á 21 graden zodat alle kinderen heerlijk overdag hun slaapje kunnen doen.

Bij warme dagen wordt de airco ook overdag gebruikt op de bovenverdieping. Bij groep Nielson wordt de airco aangezet als de bedjes in de ochtend worden opgemaakt, of bij het opstarten van de groep door de medewerkster die op dat moment aanwezig is. De lüfting wordt dicht gedaan als de eerste kindjes naar bed gaan, ook als de airco eerder al wordt aangezet. Bij de peuters wordt de airco enige uren voordat de peuters gaan slapen ingeschakeld, meestal rond de klok van 11.00 uur. Bij extreem warme dagen wordt dit door de 1e PM’er ondernomen.

Bij extreem warme dagen (30gr. of meer) wordt de airco op de bovenverdieping gebruikt om deze in zijn geheel af te laten koelen. Alle deuren worden opengezet en de airco wordt in alle ruimten ingeschakeld. De screens worden gesloten zodat de warmte zoveel mogelijk wordt buiten gehouden. Een half uur voordat de kinderen gaan slapen wordt de airco uitgezet. Het verschil in temperatuur mag niet meer dan 5 tot 6 graden zijn tussen de binnen en buitentemperatuur.

Stel het is buiten 25 graden, dan mag de airco op 20 graden worden gezet. Tegen de tijd dat de kinderen gaan slapen, zal de temperatuur op de slaapkamer dan gezakt zijn tot 22 a 23 graden, maar de temperatuur zal in ieder geval niet lager dan 20 graden worden.

Mocht het op de peuterslaapkamers na het slapen erg warm zijn en er moeten nog kinderen vanuit de groep Nielson moeten slapen, dan wordt de airco aangezet op de laagste ventilatiestand, zodat het ook voor deze kindjes weer prettig is om te gaan slapen. Als alle kinderen uit bed zijn, wordt de slaapkamer gelucht. De ramen worden open gezet, maar de airco blijft uit.

Op hele warme dagen wordt ook dan nog even de airco ingeschakeld. Onze medewerkers volgen het protocol Ventileren en verwarmen waarin ook het gebruik van de airco wordt beschreven.