van toen tot nu

Villa Kakelbont is een klein particulier kinderdagverblijf dat is opgericht op 1 september 2000 door Maria Dekkers-Oremans. Het is gevestigd in Nieuwkuijk en biedt plaatst aan 45 kinderen per dag. De grondgedachte is om kinderen in een huiselijke sfeer op te vangen.

Villa Kakelbont is gestart met één groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar, maar binnen een jaar groeide het al uit haar jasje. Villa Kakelbont breidde uit. Er is een bewuste keuze gemaakt om te werken met horizontale groepen; een babygroep (Nielson) en een dreumes-/peutergroep (Pippi -/Witje) incl. 3+ groep.  Met de keuze voor 2 horizontale groepen, kunnen kinderen zich ontwikkelen door middel van doelgerichte op de leeftijd afgestemde activiteiten.

Villa Kakelbont bestond op 1 september 2010, 10 jaar. Tijdens het feest ter ere van dit jubileum, is er een bronzen Pippi Langkous geplaatst. Pippi vormt de rode draad binnen de Villa.

Villa Kakelbont is uitgegroeid tot een begrip in Nieuwkuijk, gemeente Heusden en omstreken.

In 2013 zijn we gestart met flexibele opvang; Villa Flex. Deze opvang bood de mogelijkheid om kinderen tussen 6:30 uur tot 23:30 bij ons te laten verblijven. Na 5 jaar hebben we de balans opgemaakt en bleek er te weinig behoefte aan deze vorm van opvang te zijn. Op 31 december 2018 zijn we gestopt met het aanbieden van deze vorm van opvang. 

Met het oog op de toekomst van de Villa, werd het belangrijk om na te denken over opvolging van Maria. Haar dochter, Chantalle Dekkers, is In 2018 ingestapt als directielid van de Villa naast Maria. Chantalle combineert haar werk binnen de Villa met haar werk als dierenarts. 

De Villa bleef en blijft groeien. In 2018 is daarom besloten uit te breiden, om op die manier aan meer ouders opvang te kunnen bieden voor hun kind(eren). Tot 2018 maakte Peter Dekkers Grondwerken gebruik van de hal die grensde aan het kinderdagverblijf voor opslag van materialen. Met de verhuizing van dit bedrijf, kwam er ruimte beschikbaar die bij het kinderdagverblijf getrokken kon worden.

In de eerste maanden van 2019 is er hard doorgebouwd om de nieuwe groep en de binnenspeelruimte te realiseren. Het resultaat is een mooie, rustige en lichte groepsruimte en aangrenzende slaapruimtes op de eerste etage en een binnenspeelruimte op de begane grond.

De nieuwe groep heeft de naam Langkous gekregen. Dit is een verticale groep voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ook nu hebben we bewust gekozen voor deze vorm van opvang binnen de horizontale opvang die we al boden. De jongere kinderen leren van de oudere kinderen. De oudere kinderen leren rekening te houden met de jongere kinderen en mogen soms ook meehelpen. Het biedt voor alle leeftijden meer uitdaging en afwisseling.

Op 3 juni 2019 is groep Langkous binnen Villa Kakelbont geopend, met de officiële opening op zaterdag 29 juni 2019 door wethouder Thom Blankers. 

Op 1 september 2020 bestond de Villa alweer 20 jaar. In de feestweek die we in de 3e week van september 2020 hebben georganiseerd, hebben de kinderen onder andere genoten van ritjes in de draaimolen, het team is in het zonnetje gezet tijdens onder andere de in deze week vallende "Dag van de pedagogisch medewerkster".  

Het persoonlijke contact met ouders staat bij Villa Kakelbont hoog in het vaandel. Er is tijd voor hen tijdens de overdracht aan het begin of einde van de dag en we informeren hen regelmatig over zaken die binnen de Villa actueel zijn. Via de ouderapp worden ouders op de hoogte gehouden over bijzonderheden rondom hun zoon(s) en/of dochter(s).