van toen tot nu

Villa Kakelbont is een klein particulier kinderdagverblijf dat is opgericht op 1 september 2000 door Maria Dekkers-Oremans. Het is gevestigd in Nieuwkuijk en biedt plaatst aan 45 kinderen per dag. De grondgedachte is om kinderen in een huiselijke sfeer op te vangen.

Villa Kakelbont is gestart met één groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar, maar binnen een jaar bleek echter dat er veel meer vraag was naar kinderopvang en daarom besloot Villa Kakelbont uit te breiden. Er is toen bewust de keuze gemaakt om te werken met horizontale groepen een babygroep (Nielson), een dreumes-/peutergroep (Pippi -/Witje) incl. 3+ groep. Op deze manier kan er meer kindgericht gewerkt worden. Ieder kind in de groep kan zich ontwikkelen door middel van doelgerichte activiteiten. Het persoonlijke contact met ouders staat bij Villa Kakelbont hoog in het vaandel.

Villa Kakelbont bestond op 1 september 2010, 10 jaar. Tijdens het feest ter ere van dit jubileum, is er een bronzen Pippi Langkous geplaatst. Pippi vormt de rode draad binnen de Villa. Villa Kakelbont is uitgegroeid tot een begrip in Nieuwkuijk, gemeente Heusden en omstreken.

In 2013 zijn we gestart met flexibele opvang; Villa Flex. Deze opvang bood de mogelijkheid om kinderen tussen 6:30 uur tot 23:30 bij ons te laten verblijven. Het was een kleine en knusse ruimte waar kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar verbleven. Na 5 jaar hebben we de balans opgemaakt en bleek er te weinig behoefte aan deze vorm van opvang te zijn. Op 31 december 2018 zijn we gestopt met het aanbieden van deze vorm van opvang.

De ruimte van Villa Flex hebben we tot 1 juni 2019 gebruikt om kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar te laten spelen die als stamgroep Nielson of Pippi & Witje hadden. 

De Villa bleef en blijft groeien. In 2018 is, met het opheffen van Villa Flex, daarom besloten om uit te gaan breiden. Tot 2018 maakte Peter Dekkers Grondwerken gebruik van de hal die grensde aan het kinderdagverblijf voor opslag van materialen. Met de verhuizing van dit bedrijf, kwam er ruimte beschikbaar die bij het kinderdagverblijf getrokken kon worden. Eind 2018 is begonnen met deze uitbreiding door eerst de verschoonruimte van groep Pippi & Witje aan te pakken en groep Witje in een modern jasje te steken. Daarna is er volop verder gebouwd.

Het resultaat is een mooie, rustige en lichte ruimte op de eerste etage van de voormalige hal van Peter Dekkers Grondwerken en een binnenspeelruimte op de begane grond.

Groep Langkous heet deze nieuwe groep. Het is een verticale groep voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ook nu hebben we bewust gekozen voor deze vorm van opvang binnen de semi-horizontale opvang die we al boden. De jongere kinderen leren van de oudere kinderen. De oudere kinderen leren rekening te houden met de jongere kinderen en mogen soms ook meehelpen. Het biedt voor alle leeftijden meer uitdaging en afwisseling.

Op 3 juni 2019 is groep Langkous binnen Villa Kakelbont geopend, met de officiële opening op zaterdag 29 juni 2019 door wethouder Thom Blankers en zijn twee nichtjes die Villa bezoeken of hebben bezocht.