Een dag binnen groep Nielson

De 1e pedagogisch medewerkster begint tussen 6.45 en 7.45 uur en doet de noodverlichting, lampen en de muziek aan. De eerste pm'er vangt de kinderen op die gebruik maken van een extra uur in de ochtend tussen 6:45 uur en 7:45 uur. De 2e pedagogisch medewerkster start om 8.00 uur en de eventuele 3e pedagogisch medewerkster om 8.45 uur. Mochten er stagiaires aanwezig zijn in de groep beginnen zij om 8.30 uur (tenzij anders is afgesproken). De eerste 2 pedagogisch medewerksters die beginnen, zorgen dat de ouders en hun kinderen verwelkomd worden. In de ochtend kunnen de ouders hun kinderen tussen 7.45 uur en 9.00 uur brengen (bij reguliere opvang).

Rond 8.00 begint een pedagogisch medewerkster aan de keukenbeurt zoals: vaatwasser leegmaken (indien dit de avond ervoor niet is gelukt), berichten lezen in het ouderportaal, tassen uitpakken: 5 tot 6 uiers, slaapzak, knuffel/speen, flessen/ bekers, potjes fruit/groente. Alles is voorzien van naam, zo niet schrijft de pedagogisch medewerkster de naam er zelf op. De kindjes worden ontvangen en overdrachten vinden plaats.

Vervolgens worden de jonge baby's door een pedagogisch medewerkster verschoond en naar bed gebracht. Sommige baby's / dreumesen krijgen alvast een fruit hapje voor het slapen gaan. Om 9.00 uur worden de bijzonderheden die in het ouderportaal staan overgenomen in het logboek zodat iedere pedagogisch medewerkster op de hoogte is. De pedagogisch medewerkster in de keuken gaat vervolgens verder en zal zorg dragen voor de verse fruithapjes (+/- ½ stukje fruit per kind) en brood (+/- 1 a 2 sneetjes per kind) maaltijd, het brood wordt van te voren gesmeerd. Hierbij worden meerdere messen gebruik in verband met hygiëne wat betreft de verschillende soorten broodbeleg en eventuele allergieën van kinderen. Dit gaat in een afgesloten trommel en wordt in de koelkast bewaard.

De bakjes vers fruit (voorzien van kleine vorkjes) en eventuele potjes fruit (voorzien van een lepel) die de kinderen zelf meebrengen worden op een dienblad op het aanrecht verzameld. Indien het fruit vooraf wordt klaargemaakt, worden de bakjes afgedekt met plastic. De bekers en flesjes worden gevuld met sap en op een dienblad wordt dit verzameld samen met de koektrommel. Voor de pedagogisch medewerkster wordt er thee/ koffie gezet.

Om 9.15 uur gaan de kindjes gezellig samen aan tafel en zingen liedjes met tot slot het “dino-liedje”. De kinderen peuzelen op hun gemakje het fruit op, waarbij de pedagogisch medewerksters de kinderen stimuleren dit zelf te doen met het vorkje. De kinderen die nog niet zelfstandig kunnen eten worden geholpen. Na het fruit krijgen de kinderen 2 x een half koekje en hun eigen beker/ flesje gevuld met sap of water en zingen als laatste gezellige liedjes met elkaar.

Eén pedagogisch medewerkster ruimt de keuken op en zet de spulletjes in de vaatwasser, spoelt de bekers/ flesjes om en vult ze met melk of water en maakt de tafels, banken en vloer schoon. De andere pedagogisch medewerksters beginnen met verschonen, de jongere dreumesen gaan naar bed en met de oudere dreumesen wordt een activiteit gedaan zoals; knutselen, buiten spelen of een uitstapje met de Kiddybus.

Rond de klok van 11.00 uur worden de jongste baby's wakker, krijgen een schone luier aan en dan is het tijd voor de fles. Na het geven van de fles wordt er tijd vrij gemaakt voor de baby’s. Even aandacht voor de kleintjes binnen de groep! Een andere pedagogisch medewerkster zet ondertussen op een dienblad de bakjes en bekers/ flesje gevuld met melk of water en haalt de trommel met brood uit de koelkast. De kinderen gaan tussen 11.15 en 11.30 uur aan tafel en krijgen hun eigen beker/ flesje met melk of water. De pedagogisch medewerkster snijdt het brood in stukjes. Ieder kind begint met 1 sneetje brood in een bakje die ze zelf met de handjes mogen op eten. De grotere dreumesen krijgen max. 2,5 sneetjes brood per kind. Na het eten mogen de kinderen nog even spelen, waarna ze worden verschoond.

Eén voor één worden de kinderen rond 12.15 uur naar bed gebracht. De kinderen worden gestimuleerd om zelf de trap te beklimmen onder begeleiding van de pedagogisch medewerkster. Daarnaast kunnen de medewerksters ervoor kiezen om de kinderen met de lift naar bed te brengen.

Ook de baby's worden weer naar bed gebracht. De dreumesen die dan nog  in bed liggen worden eruit gehaald, verschoond en aan tafel gezet voor het brood en flesje water of melk. Vanaf 12.30 gaan de pedagogisch medewerksters één voor één pauzeren. 

Als de pedagogisch medewerksters gepauzeerd hebben en de dreumesen zijn klaar met eten en drinken, is er voor de dreumesen tijd voor vrij spel. De pedagogisch medewerksters hebben zo even tijd om de vloer te dweilen, alvast voor een gedeelte de tassen in te pakken en  overige schoonmaak- werkzaamheden te doen. Ook wordt rond deze tijd in het ouderportaal een leuk verhaaltje geschreven (eerste 1/2 jaar dat een kindje de Villa bezoekt). Eventuele bijzonderheden worden voor ouders worden hierin ook vermeld. Daarnaast worden er activiteiten gedaan met de dreumesen.

De dreumesen krijgen rond 14.30 uur nog eventueel een restant van het potje fruit, of sap/water met een cracker, rijstwafel of een soepstengel. Na een schone luier rond 15.00 uur gaan de dreumesen naar bed en komen de baby's en andere kindjes weer uit bed. De baby's krijgen het flesje en de andere kindjes mogen nadat ze aangekleed zijn even spelen. Om 15.30 uur gaan de kindjes die wakker zijn aan tafel voor een beker drinkyoghurt met een rijstwafel of cracker en groente in de vorm van een tomaatje, komkommertje of stukje paprika. Er zijn ook kindjes die tussen rond 16.00 uur een groente hapje krijgen.

Voor 16.30 uur worden de monden en handen gepoetst en de luier gecontroleerd zodat de kinderen er schoon en verzorgt uitzien als ze weer naar huis gaan. Eén pedagogisch medewerkster begint vast te poetsen aan het laatste rondje; de keuken, badkamer en groep (boxen, tafel, stoelen, bank, vensterbank, kruiptunnel,  spiegel,  en ramen worden schoongemaakt en speelgoed opgeruimd en afvalemmers en luieremmer worden geleegd.). De bekers worden omgespoeld en overige spulletjes uit de koelkast gaan in de tassen. Als alles in de tas zit, worden deze in de gang gezet onder de kapstok, netjes naast elkaar zodat de ouders deze bij het halen van hun kind (tussen 16.30 uur en 18.15 uur) mee kunnen nemen.

De pedagogisch medewerksters bekijken of het weer goed is om naar buiten te gaan en nog lekker even te spelen. Ondertussen blijft een andere pedagogisch medewerkster bij de kinderen in de groep en doet de overdracht naar ouders. Daarbij kan zij ondersteunen bij de andere werkzaamheden waar dat nodig is. Een andere pedagogisch medewerkster haalt de kinderen/ baby's uit bed. Als het laatste kindje uit bed is, worden de hoeslakens van de bedden die deze dag gebruikt zijn afgehaald.

Als het weer het toe laat nog een frisse neus halen buiten, spelen de kinderen lekker buiten; zo niet wordt er binnen in de groep of in het Eiland een activiteit aangeboden. Vanaf 16.30 uur kunnen de ouders hun kinderen ophalen. Een pedagogisch medewerkster begint aan het laatste schoonmaak rondje en zorgt dat alles netjes is opgeruimd. De was wordt aangezet, de bedjes worden opgemaakt en de vaatwasser uitgeruimd. Ook de laatste administratieve zaken worden afgehandeld ((logboek, berichten naar ouders, eventuele observaties etc.). Vanaf 17.15 uur gaat de eerste pedagogisch medwerkster naar huis.

Om 18.15 maakt de laatste pedagogisch medewerkster de noodverlichting en de lampen uit. Op de bovenverdieping worden ook de ramen en deuren dicht gedaan en de lüfting open gezet. De deur gaat op slot. Fijne avond!